Blue Flower

Το αρχειακό υλικό αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΡΙΚ, παρέχοντας τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους για δωρεάν πρόσβαση.

ΑΡΧΕΙΑ ΡΙΚ - ΕΡΤ

ΑΡΧΕΙΑ ΡΙΚ - ΕΡΤ -
Loading the player...
Ακροάσεις : 1215
Πληροφορίες προγράμματος : ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, βασισμένο σε κινηματογραφικά ντοκουμέντα επαγγελματιών οπερατέρ οι οποίοι κατέγραψαν με την κάμερά τους τα γεγονότα. Έλληνες κινηματογραφιστές και συνεργάτες ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων περιγράφουν σκηνές από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 όπως τις βίωσαν ως αυτόπτες μάρτυρες, τις συνθήκες κινηματογράφησης, τις τεχνικές δυσχέρειες, τις αντιξοότητες ως προς τη διοχέτευση του δημοσιογραφικού τους υλικού στο εξωτερικό, αλλά και τις συλλήψεις τους από το δικτατορικό καθεστώς και την κακοποίησή τους, όπως στην περίπτωση του ΝΙΚΟΥ ΠΑΤΣΑΒΟΥ, συνεργάτη της γερμανικής τηλεόρασης, ο οποίος ανεβασμένος στην κολώνα της πύλης του Πολυτεχνείου γκρεμίστηκε μαζί της με την είσοδο του τανκ.

Το κινηματογραφικό υλικό του ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει στιγμιότυπα από τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, το συγκεντρωμένο πλήθος και τα αντιδικτατορικά συνθήματα. Παρακολουθούμε το χρονικό των γεγονότων με εικόνες από το προαύλιο του Πολυτεχνείου και τους εσωτερικούς χώρους –αίθουσα του ραδιοφωνικού πομπού, αμφιθέατρα- συνεντεύξεις και δηλώσεις των φοιτητών σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, την πορεία των εργαζομένων και των σπουδαστών το πρωί της 16ης Νοεμβρίου αλλά και τη σκηνή την ίδια νύχτα της επέμβασης του στρατού και της εισβολής του τανκ, που κάλυψε ολλανδικό τηλεοπτικό συνεργείο από το απέναντι ξενοδοχείο. Περιέχονται επίσης, σκηνές που γυρίστηκαν κατ’ εντολήν της στρατιωτικής δικτατορίας -φιλμ Σινανίδη- από την έξοδο του τανκ από το Πολυτεχνείο λίγο μετά την εισβολή και από την επόμενη ημέρα της καταστολής της εξέγερσης και της κήρυξης του στρατιωτικού νόμου.

Μιλούν και σχολιάζουν τα πλάνα τους οι Σινάνης Σινανίδης, Β. Μάλλιος, Νίκος Πατσαβός, Κ. Βελογιάννης, Γιάννης Καλοβυρνάς, και ο Άλμπερτ Κουράντ. Την εκπομπή προλογίζει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Παπαναγιώτου ενώ στο τέλος βλέπουμε στιγμιότυπα από τον εορτασμό της 5ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Έτος παραγωγής: 1978

Κείμενα-συνεντεύξεις-παρουσίαση από το δημοσιογράφο Δ. Παπαναγιώτου

Επιμέλεια παραγωγής-σκηνοθεσία: Ηλ. Μασούρας

Διάρκεια: 00:49:28

Χρώμα: Ασπρόμαυρο

Η παρουσίαση του ντοκιμαντέρ εντάσσεται στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που υπογράφτηκε πρόσφατα μεταξύ ΕΡΤ και ΡΙΚ για ανταλλαγή προγράμματος και αρχειακού υλικού.

Πληροφορίες προγράμματος : Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΖΕΙ-Η ΔΙΑΦΥΓΗ

Στις 7 Δεκεμβρίου 1974 ο Πρόεδρος της Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, επιστρέφει στην μεγαλόνησο ύστερα από απουσία τεσσάρων και πλέον μηνών στο εξωτερικό. Μιας απουσίας, αποτέλεσμα του Πραξικοπήματος εναντίον του, το οποίο είχε διενεργηθεί από την Χούντα των Αθηνών και την ΕΟΚΑ Β΄ στις 15 Ιουλίου του ιδίου χρόνου. Η μακρά απουσία του Αρχιεπισκόπου συμπίπτει με τα υπόλοιπα τραγικά γεγονότα στην Κύπρο, την εισβολή της Τουρκίας, την κατάληψη του 40% του κυπριακού εδάφους και τον ξεριζωμό 200,000 Ελληνοκυπρίων από την γενέθλια γη. Ο Μακαριότατος παρακολουθεί την τραγωδία από μακριά, καταγγέλλει την ΄Αγκυρα από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και πραγματοποιεί σειρά επαφών στο Λονδίνο και την Αθήνα. Η ελληνική πρωτεύουσα είναι ο τελευταίος σταθμός του πριν από την επιστροφή του στην Κύπρο, όπου τυγχάνει παλλαϊκής υποδοχής, σαν σήμερα πριν από 42 χρόνια.

Με την ευκαιρία αυτή τα Αρχεία του ΡΙΚ και της ΕΡΤ παρουσιάζουν το ψηφιοποιημένο ντοκιμαντέρ του Αρχείου του ΡΙΚ «Ο Μακάριος ζει-η διαφυγή». Η παρουσίαση του ντοκιμαντέρ εντάσσεται στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ ΕΡΤ και ΡΙΚ για ανταλλαγή προγράμματος και αρχειακού υλικού. Το ντοκιμαντέρ, παραγωγής 17 Ιουλίου 1976, περιγράφει την διαφυγή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου κατά την επίθεση στο Προεδρικό Μέγαρο την ημέρα του Πραξικοπήματος. Μέσα από αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα από κοντά, περιγράφονται οι συνθήκες και η διαδρομή μέσα από την οποία απομακρύνθηκε ο Μακάριος από το Προεδρικό και κατέληξε στην Μονή Κύκκου και από εκεί στην Πάφο. Από ερασιτεχνικό ραδιοσταθμό της Πάφου έστειλε το μήνυμα προς τον κυπριακό λαό ότι είναι ζωντανός. Το ντοκιμαντέρ περιέχει σκηνές από το ιστορικό αρχείο του ΡΙΚ.

Παραγωγός: Αιμιλία Ορφανίδου
Παρουσίαση: Παύλος Παύλου
Διάρκεια: 00:56:10
Όλες οι ηλικίες 

Πληροφορίες προγράμματος : ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινώντας από την περιοχή της Θράκης, απ’ όπου παρουσιάζονται ήθη κι έθιμα της περιοχής, η κάμερα μας μεταφέρει στη συνέχεια στην  Ήπειρο, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τέλος στον Πόντο. Για κάθε περιοχή μιλούν αντίστοιχα οι Χρόνης Αηδονίδης, Λάμπρος Δρόσος Α΄αντιπρόεδρος Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, Παναγιώτης Γκούβας, υπεύθυνος Λαογραφικού Ομίλου “Ήλιδα”, Μανώλης Παττακός, υπεύθυνος Λαογραφικού Ομίλου “Κουρήτες”, Κώστας Αλεξανδρίδης, υπεύθυνος Ελ. Σωματείου “Μωμόγεροι”.  Σ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα κάλαντα από όλες της γωνιές της Ελλάδας ενώ η αφήγηση αναζητά τις ρίζες των εθίμων αυτών στους αρχαίους χρόνους.

Έρευνα-σενάριο-σκηνοθεσία: Σοφία Σφυρόερα

Διάρκεια: 42΄

Η ανάρτηση του βίντεο εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής αρχειακού υλικού μεταξύ των Αρχείων του ΡΙΚ και της ΕΡΤ.

Πληροφορίες προγράμματος : ΑΝΘΡΩΠΟΙ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ

Ο Δημήτρης Χορν, με αυτοκριτική διάθεση μιλάει για τον εαυτό του, το ξεκίνημα της θεατρικής του πορείας και τη σχέση του με το θέατρο. Αναφέρεται σε νέους καλλιτέχνες, σε αγαπημένα του πρόσωπα, αλλά και στις γυναίκες της ζωής του: τη Ρίτα Φιλίππου, την Έλλη Λαμπέτη και την Άννα Γουλανδρή. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, γίνεται αναφορά στην καλλιτεχνική του διαδρομή στο θέατρο και τον κινηματογράφο, παράλληλα με την προβολή δημοσιευμάτων στον Τύπο με αφορμή την είδηση του θανάτου του, που σκιαγραφούν το μέγεθος του υποκριτικού του ταλέντου. Αποκαλύπτονται επίσης πλευρές του χαρακτήρα του και πτυχές της ιδιωτικής του ζωής.

Ο ηθοποιός Άρης Λεμπεσόπουλος από το «Απλό» θέατρο μιλάει για την προσωπικότητα του Δημήτρη Χορν και για τη σχέση του μαζί του. Ακούγονται ηχητικά αποσπάσματα με τη φωνή του Μάνου Χατζιδάκι από τον πρόλογο της «Οδού Ονείρων» (1962), της Έλλης Λαμπέτη στο τραγούδι «Αγόρι μου που σαι μακριά», από τη «Γλυκιά Ίρμα» και του Δημήτρη Χορν που ερμηνεύει το «Ποιός το ξέρει».

Εκτός από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, στην εκπομπή προβάλλονται στιγμιότυπα από κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε ο σπουδαίος ηθοποιός όπως, η «Κάλπικη Λίρα» και «Μια ζωή την έχουμε» του Γιώργου Τζαβέλλα, το «Κυριακάτικο Ξύπνημα» του Μιχάλη Κακογιάννη, «Αλίμονο στους νέους» του Αλέκου Σακελλαρίου.

Σκηνοθεσία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
Αρχισυνταξία – παρουσίαση: ΣΕΜΙΝΑ ΔΙΓΕΝΗ
Διάρκεια: 00:53:48:00

Η ανάρτηση του βίντεο εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής αρχειακού υλικού μεταξύ των Αρχείων του ΡΙΚ και της ΕΡΤ.

Πληροφορίες προγράμματος : ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ, ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Με την ευκαιρία αυτή το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ, ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ, στο οποίο επιχειρείται μια αναδρομή στις συνθήκες εξόντωσης των Εβραίων της Ελλάδας μέσα από τις μαρτυρίες διασωθέντων του ολοκαυτώματος.

Αυτή η εκπομπή του 1993 της σειράς «ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ» με τον Γιώργο Πετρίτση διερευνά το θέμα της εξόντωσης των Εβραίων από τους Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσα από προφορικές μαρτυρίες επιζώντων Εβραίων της Ελλάδας.

Οι Ζάννα Σατσόγλου και Ερρίκος Λεβή, διασωθέντες του Ολοκαυτώματος, αφηγούνται μνήμες σχετικά με τον αρχικό περιορισμό τους, τη σύλληψη και μεταφορά τους στο Άουσβιτς, τις εκεί άθλιες συνθήκες κράτησης και τις καθημερινές εκτελέσεις, καθώς και την πορεία φυγής μαζί με τους Γερμανούς, όταν ήρθαν οι Σύμμαχοι. Επίσης, σημειώνεται και η προσπάθεια Ελλήνων να προστατέψουν, να κρύψουν και να προωθήσουν Εβραίους στη Μέση Ανατολή, ενώ οι Κώστας Νικολάου, Ολυμπία Παπαδούκα και Σωτ. Παπαστράτης καταθέτουν τις σχετικές τους μαρτυρίες.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρουσιάζεται αρχειακό υλικό από τα γεγονότα εκείνων των ημερών.

Σενάριο-σκηνοθεσία: Γιώργος Πετρίτσης
Διάρκεια: 00:52:11

Η ανάρτηση της εκπομπής εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής αρχειακού υλικού μεταξύ των Αρχείων ΡΙΚ-ΕΡΤ. 

Πληροφορίες προγράμματος : ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ - Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Το «Θέατρο της Δευτέρας» παρουσιάζει το δράμα του Ιταλού Ούγκο Μπέτι (1892-1953) «Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ» (1950-52), έργο με πολιτικές αναφορές στην Ευρώπη μετά το τέλος του Β παγκόσμιου πολέμου. Η μετάφραση και η σκηνοθεσία είναι του Μίνου Βολανάκη, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Διονύση Φωτόπουλου, η τηλεσκηνοθεσία του Στέλιου Ράλλη και η διεύθυνση παραγωγής του Στέλιου Αντωνιάδη. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται οι: Νίκος Κούρκουλος, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Κατερίνα Βασιλάκου, Γιώργος Μοσχίδης, Ελένη Κούρκουλα.

Μετά την επανάσταση ο Τζιοβάνι έχει αποσυρθεί σε μια εξοχική κατοικία κοντά στα σύνορα μαζί με τη γυναίκα του, τη Λουΐζα. Ζουν μόνοι, ο γιος τους χάθηκε σε ένα «ατύχημα» μερικά χρόνια πριν. Όταν δέχεται την επίσκεψη παλαιών συντρόφων που θέλουν να τον πείσουν να αναμειχθεί πάλι με την πολιτική-ήταν ένας από τους πιο χαρισματικούς ηγέτες με απήχηση στον κόσμο-δελεάζεται από την ιδέα. Η συζήτηση παρόλ’ αυτά αποκαλύπτει μερικές απάνθρωπες και καθόλου ιδεαλιστικές πτυχές της επανάστασης, όπως ότι ο πατέρας μια νεαρής στρατευμένης ακολούθου, της Ρόζας, που βρίσκεται μαζί τους, δολοφονήθηκε από τους ομοϊδεάτες του για να αποκτήσει το κίνημα έναν ήρωα. Η ίδια ανάγκη υπάρχει και τώρα, ο «εχθρός» απειλεί, είναι κάπου εκεί, κοντά τους. Το επόμενο θύμα είναι ο ίδιος αλλά όταν το αντιλαμβάνεται είναι αργά, δεν θα προλάβει να διαφύγει. Μέσα στο αδιέξοδο, ο Τζιοβάνι θα μιλήσει για τον γιο του και θα πει στη γυναίκα του –για πρώτη φορά-ότι εκείνος αυτοκτόνησε. Στο τέλος, η πίστη και η θυσία της Ρόζας γεννούν την ελπίδα ότι θα βρεθεί ανταπόκριση από την άλλη, την απέναντι πλευρά.

Διάρκεια: 02:01:17

Η ανάρτηση του βίντεο εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής υλικού μεταξύ των Αρχείων ΡΙΚ-ΕΡΤ.

Πληροφορίες προγράμματος : ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Διανθισμένη με την αφήγηση τριών ποιημάτων του Αλέξη Ασλάνογλου, η εκπομπή ακολουθεί τους κύριους σταθμούς της δράσης του σημαντικού καλλιτέχνη, τον γενέθλιο τόπο του, το χωριό Ανώγεια Ρεθύμνου, το Ηράκλειο και την Αθήνα, όπου εγκαθίσταται την περίοδο της Δικτατορίας, συνδέοντας την πορεία του με τον αντιδικτατορικό αγώνα και σφραγίζοντας την εξέγερση Πολυτεχνείου με τη φωνή και το ήθος του.

Γίνεται αναφορά στο ξεκίνημα της καριέρας του, στο πρώτο τραγούδι που έγραψε σε νεαρή ηλικία με τίτλο «Δεν κλαιν οι δυνατές καρδιές» και στις πρώτες του μουσικές εμφανίσεις στο Ηράκλειο. Καταγράφονται επίσης, η σχέση του με την κρητική παράδοση και τη μουσική, τα προσωπικά του βιώματα από τη ζωή στην Κρήτη και τα συναισθήματά του για τον τόπο καταγωγής του ενώ φωτίζονται στοιχεία της προσωπικότητάς του σε συνδυασμό με την αυθεντικότητα και καθαρότητα που απέπνεε το ηχόχρωμα της φωνής του.

Η μουσική του πορεία στην Αθήνα σφραγίστηκε από τη συνεργασία του με τον Γιάννη Μαρκόπουλο στα έργα «Ριζίτικα» (1971) και «Χρονικό» (1969) σε στίχους του Κ.Χ. Μύρη, και τις κοινές εμφανίσεις τους στην μπουάτ «Λήδρα» στην Πλάκα. Αφηγήσεις φίλων και συνεργατών του περιγράφουν την παρουσία του στα αθηναϊκά μαγαζιά, στις μπουάτ της Πλάκας «Αρχόντισσα», «Θεμέλιο» κ.ά., σε συναυλίες, καθώς και στη θεατρική σκηνή του «Αθήναιον» στην παράσταση «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» το 1973, για την οποία μιλούν ο Κώστας Καζάκος και ο Ιάκωβος Καμπανέλλης.

Η καλλιτεχνική του σταδιοδρομία σταματά με το θάνατό του το 1980 σε ηλικία 44 χρονών, όταν χάνει τη μάχη με τον καρκίνο. Για τον Ν. Ξυλούρη μιλούν επίσης, ο Τάσος Γουδέλης, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, η Δόμνα Σαμίου, ο Κώστας Μανιουδάκης και πολλοί άλλοι.

Η εκπομπή πλαισιώνεται από τραγούδια που ερμηνεύει ο Ν. Ξυλούρης ενώ περιλαμβάνεται αρχειακό υλικό, όπως στιγμιότυπα από τη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου το 1978 στον Λυκαβηττό, αποσπάσματα από την παράσταση «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» (1973) και ηχητικά ντοκουμέντα από το πρόγραμμα της «Λήδρας».

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Σταύρος Στρατηγάκος
Έτος παραγωγής: 2004
Διάρκεια: 01:55:26

Η ανάρτηση του βίντεο εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής υλικού μεταξύ των Αρχείων ΡΙΚ-ΕΡΤ.

Πληροφορίες προγράμματος : ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ - ΠΑΠ ΤΕΣΤ

Επεισόδιο αφιερωμένο στη ζωή και το σημαντικό έργο του Γεωργίου Ν. Παπανικολάου μέσα από αφηγήσεις συγγενών του, τη σωζόμενη αλληλογραφία του και τις περιγραφές που αναφέρονται στην τεράστια σημασία του ερευνητικού και ιατρικού του έργου από ιστορικούς και επιστήμονες. Ειδική μνεία γίνεται στο ρόλο της συζύγου του Μάχης Μαυρογένους η οποία στάθηκε με αυτοθυσία στο πλευρό του ως συνεργάτιδα και ερευνήτρια.

Στην αρχή περιέχεται πρόλογος από τον σκηνοθέτη Λευτέρη Ξανθόπουλο, ο οποίος εξηγεί την αφορμή με την οποία ξεκίνησε την έρευνα για τον Γεώργιο Ν. Παπανικολάου. Ο χαράκτης και ζωγράφος Γιώργης Βαρλάμος μιλάει για τη μορφή του Γεωργίου Ν. Παπανικολάου και για την επιλογή του να τον απεικονίσει μαζί με τη σύζυγο και συνεργάτιδά του Μάχη Μαυρογένους. Ακολούθως παρουσιάζονται αποσπάσματα από τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του Γεωργίου Ν. Παπανικολάου στη γενέτειρά του, Κύμη Ευβοίας, καθώς και πλάνα από το πατρικό σπίτι αλλά και το σπίτι όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια.

Η ανιψιά του Γ. Παπανικολάου, Μαρία Κόκκορη, παραχωρεί εκτενή συνέντευξη κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρεται στα παιδικά, μαθητικά και φοιτητικά χρόνια του θείου της, τις οικογενειακές καταβολές και τα ενδιαφέροντα του Γεωργίου Ν.Παπανικολάου, για την κλασική μουσική και το βιολί, τη λογοτεχνία, τη δημοτική γλώσσα και την ιατρική επιστήμη. Η αφήγηση συμπληρώνει τις περιγραφές αυτές μαζί με πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό και γίνεται αναφορά στις σπουδές ιατρικής του Παπανικολάου στην Αθήνα και αργότερα στη Γερμανία όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Αντίστοιχα περιγράφεται ο γάμος του με τη Μάχη Μαυρογένους, η αναχώρησή τους για το Παρίσι και η παραμονή τους για ένα χρόνο στο Μονακό. Το ζευγάρι επιστρέφει στην Ελλάδα και ο Γεώργιος Ν. Παπανικολάου υπηρετεί ως έφεδρος ανθυπίατρος στον ελληνικό στρατό κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων. Με τη λήξη των πολέμων, και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 1913, εγκαθίστανται στις ΗΠΑ και τη Νέα Υόρκη, όπου του προσφέρεται μια θέση εργασίας στο παθολογικο-ανατομικό τμήμα του νοσοκομείου της Νέας Υόρκης. Το 1914 διορίζεται ως βοηθός ερευνητής στο τμήμα μαιευτικής του ιατρικού κολλεγίου Κορνέλ και το 1928 το ζεύγος παίρνει την αμερικανική υπηκοότητα.

Η πρώτη δημοσίευση των ερευνητικών μελετών του έρχεται το 1928, το 1939 δημοσιεύεται η έρευνα για την ανίχνευση του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας, το 1941 η ιατρική κοινότητα αναγνωρίζει την αξία της μελέτης του και το 1943 δημοσιεύεται η «Διάγνωση του καρκίνου της μήτρας από τα κολπικά επιχρίσματα» δημιουργώντας έτσι μια νέα ιατρική ειδικότητα: την αποφολιδωτική κυτταρολογία. Ο κυτταρολόγος Γιάννης Σιάνος και ο ιστορικός της ιατρικής Σπύρος Μαρκέτος, αναφέρονται στο έργο του Γεωργίου Ν. Παπανικολάου, τη σημασία του «Άτλαντα της αποφολιδωτικής κυτταρολογίας» και εξηγούν τον τρόπο με τον οποίο βοήθησε στην πρόγνωση και σωτηρία εκατομμυρίων γυναικών σε όλο τον πλανήτη από τον καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας. Η Μαρία Κόκκορη περιγράφει την καθημερινότητα του ζεύγους όπως την έζησε και η ίδια κατά τη διάρκεια της περιόδου που την φιλοξένησαν στις ΗΠΑ. Επίσης σχολιάζεται η αφοσίωση στην έρευνα και η εργασιομανία του Γεωργίου Ν. Παπανικολάου, αλλά και η επίδραση αυτού του χαρακτηριστικού στη σχέση του με τη σύζυγό του, ενώ ο Σπύρος Μαρκέτος υπογραμμίζει την ανάγκη να αναγνωρισθεί περαιτέρω και στην Ελλάδα η προσφορά της Μάχης Μαυρογένους στο ερευνητικό και επιστημονικό έργο του Παπανικολάου. Παρουσιάζονται πρωτοσέλιδα και άρθρα εφημερίδων από την επίσκεψη του ζεύγους στην Ελλάδα και γίνεται αναφορά στον αιφνίδιο θάνατο του Γεωργίου Ν. Παπανικολάου το 1962 στο Μαϊάμι. Στην αφήγηση περιλαμβάνεται και ανάγνωση αποσπάσματος από συνέντευξη της Μάχης Μαυρογένους από το 1970 στον αμερικανικό τύπο, που αναδημοσιεύθηκε μεταφρασμένη στο περιοδικό «Γυναίκα».

Το επεισόδιο παρουσιάζει σύντομο και χωρίς ήχο απόσπασμα κινηματογραφικής λήψης όπου διακρίνεται ο Γεώργιος Παπανικολάου εν ώρα εργασίας.

Έτος παραγωγής:2008
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Ξανθόπουλος
Διάρκεια:00:51:39

Η ανάρτηση του βίντεο εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής αρχειακού υλικού μεταξύ των Αρχείων ΡΙΚ-ΕΡΤ.