Blue Flower

Το αρχειακό υλικό αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΡΙΚ, παρέχοντας τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους για δωρεάν πρόσβαση.

ΑΡΧΕΙΑ ΡΙΚ - ΕΡΤ

ΑΡΧΕΙΑ ΡΙΚ - ΕΡΤ -
Loading the player...
Ακροάσεις : 2282
Πληροφορίες προγράμματος : ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, βασισμένο σε κινηματογραφικά ντοκουμέντα επαγγελματιών οπερατέρ οι οποίοι κατέγραψαν με την κάμερά τους τα γεγονότα. Έλληνες κινηματογραφιστές και συνεργάτες ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων περιγράφουν σκηνές από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 όπως τις βίωσαν ως αυτόπτες μάρτυρες, τις συνθήκες κινηματογράφησης, τις τεχνικές δυσχέρειες, τις αντιξοότητες ως προς τη διοχέτευση του δημοσιογραφικού τους υλικού στο εξωτερικό, αλλά και τις συλλήψεις τους από το δικτατορικό καθεστώς και την κακοποίησή τους, όπως στην περίπτωση του ΝΙΚΟΥ ΠΑΤΣΑΒΟΥ, συνεργάτη της γερμανικής τηλεόρασης, ο οποίος ανεβασμένος στην κολώνα της πύλης του Πολυτεχνείου γκρεμίστηκε μαζί της με την είσοδο του τανκ.

Το κινηματογραφικό υλικό του ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει στιγμιότυπα από τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, το συγκεντρωμένο πλήθος και τα αντιδικτατορικά συνθήματα. Παρακολουθούμε το χρονικό των γεγονότων με εικόνες από το προαύλιο του Πολυτεχνείου και τους εσωτερικούς χώρους –αίθουσα του ραδιοφωνικού πομπού, αμφιθέατρα- συνεντεύξεις και δηλώσεις των φοιτητών σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, την πορεία των εργαζομένων και των σπουδαστών το πρωί της 16ης Νοεμβρίου αλλά και τη σκηνή την ίδια νύχτα της επέμβασης του στρατού και της εισβολής του τανκ, που κάλυψε ολλανδικό τηλεοπτικό συνεργείο από το απέναντι ξενοδοχείο. Περιέχονται επίσης, σκηνές που γυρίστηκαν κατ’ εντολήν της στρατιωτικής δικτατορίας -φιλμ Σινανίδη- από την έξοδο του τανκ από το Πολυτεχνείο λίγο μετά την εισβολή και από την επόμενη ημέρα της καταστολής της εξέγερσης και της κήρυξης του στρατιωτικού νόμου.

Μιλούν και σχολιάζουν τα πλάνα τους οι Σινάνης Σινανίδης, Β. Μάλλιος, Νίκος Πατσαβός, Κ. Βελογιάννης, Γιάννης Καλοβυρνάς, και ο Άλμπερτ Κουράντ. Την εκπομπή προλογίζει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Παπαναγιώτου ενώ στο τέλος βλέπουμε στιγμιότυπα από τον εορτασμό της 5ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Έτος παραγωγής: 1978

Κείμενα-συνεντεύξεις-παρουσίαση από το δημοσιογράφο Δ. Παπαναγιώτου

Επιμέλεια παραγωγής-σκηνοθεσία: Ηλ. Μασούρας

Διάρκεια: 00:49:28

Χρώμα: Ασπρόμαυρο

Η παρουσίαση του ντοκιμαντέρ εντάσσεται στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που υπογράφτηκε πρόσφατα μεταξύ ΕΡΤ και ΡΙΚ για ανταλλαγή προγράμματος και αρχειακού υλικού.

Πληροφορίες προγράμματος : Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΖΕΙ-Η ΔΙΑΦΥΓΗ

Στις 7 Δεκεμβρίου 1974 ο Πρόεδρος της Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, επιστρέφει στην μεγαλόνησο ύστερα από απουσία τεσσάρων και πλέον μηνών στο εξωτερικό. Μιας απουσίας, αποτέλεσμα του Πραξικοπήματος εναντίον του, το οποίο είχε διενεργηθεί από την Χούντα των Αθηνών και την ΕΟΚΑ Β΄ στις 15 Ιουλίου του ιδίου χρόνου. Η μακρά απουσία του Αρχιεπισκόπου συμπίπτει με τα υπόλοιπα τραγικά γεγονότα στην Κύπρο, την εισβολή της Τουρκίας, την κατάληψη του 40% του κυπριακού εδάφους και τον ξεριζωμό 200,000 Ελληνοκυπρίων από την γενέθλια γη. Ο Μακαριότατος παρακολουθεί την τραγωδία από μακριά, καταγγέλλει την ΄Αγκυρα από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και πραγματοποιεί σειρά επαφών στο Λονδίνο και την Αθήνα. Η ελληνική πρωτεύουσα είναι ο τελευταίος σταθμός του πριν από την επιστροφή του στην Κύπρο, όπου τυγχάνει παλλαϊκής υποδοχής, σαν σήμερα πριν από 42 χρόνια.

Με την ευκαιρία αυτή τα Αρχεία του ΡΙΚ και της ΕΡΤ παρουσιάζουν το ψηφιοποιημένο ντοκιμαντέρ του Αρχείου του ΡΙΚ «Ο Μακάριος ζει-η διαφυγή». Η παρουσίαση του ντοκιμαντέρ εντάσσεται στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ ΕΡΤ και ΡΙΚ για ανταλλαγή προγράμματος και αρχειακού υλικού. Το ντοκιμαντέρ, παραγωγής 17 Ιουλίου 1976, περιγράφει την διαφυγή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου κατά την επίθεση στο Προεδρικό Μέγαρο την ημέρα του Πραξικοπήματος. Μέσα από αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα από κοντά, περιγράφονται οι συνθήκες και η διαδρομή μέσα από την οποία απομακρύνθηκε ο Μακάριος από το Προεδρικό και κατέληξε στην Μονή Κύκκου και από εκεί στην Πάφο. Από ερασιτεχνικό ραδιοσταθμό της Πάφου έστειλε το μήνυμα προς τον κυπριακό λαό ότι είναι ζωντανός. Το ντοκιμαντέρ περιέχει σκηνές από το ιστορικό αρχείο του ΡΙΚ.

Παραγωγός: Αιμιλία Ορφανίδου
Παρουσίαση: Παύλος Παύλου
Διάρκεια: 00:56:10
Όλες οι ηλικίες 

Πληροφορίες προγράμματος : ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινώντας από την περιοχή της Θράκης, απ’ όπου παρουσιάζονται ήθη κι έθιμα της περιοχής, η κάμερα μας μεταφέρει στη συνέχεια στην  Ήπειρο, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τέλος στον Πόντο. Για κάθε περιοχή μιλούν αντίστοιχα οι Χρόνης Αηδονίδης, Λάμπρος Δρόσος Α΄αντιπρόεδρος Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, Παναγιώτης Γκούβας, υπεύθυνος Λαογραφικού Ομίλου “Ήλιδα”, Μανώλης Παττακός, υπεύθυνος Λαογραφικού Ομίλου “Κουρήτες”, Κώστας Αλεξανδρίδης, υπεύθυνος Ελ. Σωματείου “Μωμόγεροι”.  Σ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα κάλαντα από όλες της γωνιές της Ελλάδας ενώ η αφήγηση αναζητά τις ρίζες των εθίμων αυτών στους αρχαίους χρόνους.

Έρευνα-σενάριο-σκηνοθεσία: Σοφία Σφυρόερα

Διάρκεια: 42΄

Η ανάρτηση του βίντεο εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής αρχειακού υλικού μεταξύ των Αρχείων του ΡΙΚ και της ΕΡΤ.

Πληροφορίες προγράμματος : ΑΝΘΡΩΠΟΙ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ

Ο Δημήτρης Χορν, με αυτοκριτική διάθεση μιλάει για τον εαυτό του, το ξεκίνημα της θεατρικής του πορείας και τη σχέση του με το θέατρο. Αναφέρεται σε νέους καλλιτέχνες, σε αγαπημένα του πρόσωπα, αλλά και στις γυναίκες της ζωής του: τη Ρίτα Φιλίππου, την Έλλη Λαμπέτη και την Άννα Γουλανδρή. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, γίνεται αναφορά στην καλλιτεχνική του διαδρομή στο θέατρο και τον κινηματογράφο, παράλληλα με την προβολή δημοσιευμάτων στον Τύπο με αφορμή την είδηση του θανάτου του, που σκιαγραφούν το μέγεθος του υποκριτικού του ταλέντου. Αποκαλύπτονται επίσης πλευρές του χαρακτήρα του και πτυχές της ιδιωτικής του ζωής.

Ο ηθοποιός Άρης Λεμπεσόπουλος από το «Απλό» θέατρο μιλάει για την προσωπικότητα του Δημήτρη Χορν και για τη σχέση του μαζί του. Ακούγονται ηχητικά αποσπάσματα με τη φωνή του Μάνου Χατζιδάκι από τον πρόλογο της «Οδού Ονείρων» (1962), της Έλλης Λαμπέτη στο τραγούδι «Αγόρι μου που σαι μακριά», από τη «Γλυκιά Ίρμα» και του Δημήτρη Χορν που ερμηνεύει το «Ποιός το ξέρει».

Εκτός από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, στην εκπομπή προβάλλονται στιγμιότυπα από κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε ο σπουδαίος ηθοποιός όπως, η «Κάλπικη Λίρα» και «Μια ζωή την έχουμε» του Γιώργου Τζαβέλλα, το «Κυριακάτικο Ξύπνημα» του Μιχάλη Κακογιάννη, «Αλίμονο στους νέους» του Αλέκου Σακελλαρίου.

Σκηνοθεσία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
Αρχισυνταξία – παρουσίαση: ΣΕΜΙΝΑ ΔΙΓΕΝΗ
Διάρκεια: 00:53:48:00

Η ανάρτηση του βίντεο εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής αρχειακού υλικού μεταξύ των Αρχείων του ΡΙΚ και της ΕΡΤ.

Πληροφορίες προγράμματος : ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ, ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Με την ευκαιρία αυτή το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ, ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ, στο οποίο επιχειρείται μια αναδρομή στις συνθήκες εξόντωσης των Εβραίων της Ελλάδας μέσα από τις μαρτυρίες διασωθέντων του ολοκαυτώματος.

Αυτή η εκπομπή του 1993 της σειράς «ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ» με τον Γιώργο Πετρίτση διερευνά το θέμα της εξόντωσης των Εβραίων από τους Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσα από προφορικές μαρτυρίες επιζώντων Εβραίων της Ελλάδας.

Οι Ζάννα Σατσόγλου και Ερρίκος Λεβή, διασωθέντες του Ολοκαυτώματος, αφηγούνται μνήμες σχετικά με τον αρχικό περιορισμό τους, τη σύλληψη και μεταφορά τους στο Άουσβιτς, τις εκεί άθλιες συνθήκες κράτησης και τις καθημερινές εκτελέσεις, καθώς και την πορεία φυγής μαζί με τους Γερμανούς, όταν ήρθαν οι Σύμμαχοι. Επίσης, σημειώνεται και η προσπάθεια Ελλήνων να προστατέψουν, να κρύψουν και να προωθήσουν Εβραίους στη Μέση Ανατολή, ενώ οι Κώστας Νικολάου, Ολυμπία Παπαδούκα και Σωτ. Παπαστράτης καταθέτουν τις σχετικές τους μαρτυρίες.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρουσιάζεται αρχειακό υλικό από τα γεγονότα εκείνων των ημερών.

Σενάριο-σκηνοθεσία: Γιώργος Πετρίτσης
Διάρκεια: 00:52:11

Η ανάρτηση της εκπομπής εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής αρχειακού υλικού μεταξύ των Αρχείων ΡΙΚ-ΕΡΤ. 

Πληροφορίες προγράμματος : ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ - Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Το «Θέατρο της Δευτέρας» παρουσιάζει το δράμα του Ιταλού Ούγκο Μπέτι (1892-1953) «Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ» (1950-52), έργο με πολιτικές αναφορές στην Ευρώπη μετά το τέλος του Β παγκόσμιου πολέμου. Η μετάφραση και η σκηνοθεσία είναι του Μίνου Βολανάκη, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Διονύση Φωτόπουλου, η τηλεσκηνοθεσία του Στέλιου Ράλλη και η διεύθυνση παραγωγής του Στέλιου Αντωνιάδη. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται οι: Νίκος Κούρκουλος, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Κατερίνα Βασιλάκου, Γιώργος Μοσχίδης, Ελένη Κούρκουλα.

Μετά την επανάσταση ο Τζιοβάνι έχει αποσυρθεί σε μια εξοχική κατοικία κοντά στα σύνορα μαζί με τη γυναίκα του, τη Λουΐζα. Ζουν μόνοι, ο γιος τους χάθηκε σε ένα «ατύχημα» μερικά χρόνια πριν. Όταν δέχεται την επίσκεψη παλαιών συντρόφων που θέλουν να τον πείσουν να αναμειχθεί πάλι με την πολιτική-ήταν ένας από τους πιο χαρισματικούς ηγέτες με απήχηση στον κόσμο-δελεάζεται από την ιδέα. Η συζήτηση παρόλ’ αυτά αποκαλύπτει μερικές απάνθρωπες και καθόλου ιδεαλιστικές πτυχές της επανάστασης, όπως ότι ο πατέρας μια νεαρής στρατευμένης ακολούθου, της Ρόζας, που βρίσκεται μαζί τους, δολοφονήθηκε από τους ομοϊδεάτες του για να αποκτήσει το κίνημα έναν ήρωα. Η ίδια ανάγκη υπάρχει και τώρα, ο «εχθρός» απειλεί, είναι κάπου εκεί, κοντά τους. Το επόμενο θύμα είναι ο ίδιος αλλά όταν το αντιλαμβάνεται είναι αργά, δεν θα προλάβει να διαφύγει. Μέσα στο αδιέξοδο, ο Τζιοβάνι θα μιλήσει για τον γιο του και θα πει στη γυναίκα του –για πρώτη φορά-ότι εκείνος αυτοκτόνησε. Στο τέλος, η πίστη και η θυσία της Ρόζας γεννούν την ελπίδα ότι θα βρεθεί ανταπόκριση από την άλλη, την απέναντι πλευρά.

Διάρκεια: 02:01:17

Η ανάρτηση του βίντεο εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής υλικού μεταξύ των Αρχείων ΡΙΚ-ΕΡΤ.

Πληροφορίες προγράμματος : ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Διανθισμένη με την αφήγηση τριών ποιημάτων του Αλέξη Ασλάνογλου, η εκπομπή ακολουθεί τους κύριους σταθμούς της δράσης του σημαντικού καλλιτέχνη, τον γενέθλιο τόπο του, το χωριό Ανώγεια Ρεθύμνου, το Ηράκλειο και την Αθήνα, όπου εγκαθίσταται την περίοδο της Δικτατορίας, συνδέοντας την πορεία του με τον αντιδικτατορικό αγώνα και σφραγίζοντας την εξέγερση Πολυτεχνείου με τη φωνή και το ήθος του.

Γίνεται αναφορά στο ξεκίνημα της καριέρας του, στο πρώτο τραγούδι που έγραψε σε νεαρή ηλικία με τίτλο «Δεν κλαιν οι δυνατές καρδιές» και στις πρώτες του μουσικές εμφανίσεις στο Ηράκλειο. Καταγράφονται επίσης, η σχέση του με την κρητική παράδοση και τη μουσική, τα προσωπικά του βιώματα από τη ζωή στην Κρήτη και τα συναισθήματά του για τον τόπο καταγωγής του ενώ φωτίζονται στοιχεία της προσωπικότητάς του σε συνδυασμό με την αυθεντικότητα και καθαρότητα που απέπνεε το ηχόχρωμα της φωνής του.

Η μουσική του πορεία στην Αθήνα σφραγίστηκε από τη συνεργασία του με τον Γιάννη Μαρκόπουλο στα έργα «Ριζίτικα» (1971) και «Χρονικό» (1969) σε στίχους του Κ.Χ. Μύρη, και τις κοινές εμφανίσεις τους στην μπουάτ «Λήδρα» στην Πλάκα. Αφηγήσεις φίλων και συνεργατών του περιγράφουν την παρουσία του στα αθηναϊκά μαγαζιά, στις μπουάτ της Πλάκας «Αρχόντισσα», «Θεμέλιο» κ.ά., σε συναυλίες, καθώς και στη θεατρική σκηνή του «Αθήναιον» στην παράσταση «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» το 1973, για την οποία μιλούν ο Κώστας Καζάκος και ο Ιάκωβος Καμπανέλλης.

Η καλλιτεχνική του σταδιοδρομία σταματά με το θάνατό του το 1980 σε ηλικία 44 χρονών, όταν χάνει τη μάχη με τον καρκίνο. Για τον Ν. Ξυλούρη μιλούν επίσης, ο Τάσος Γουδέλης, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, η Δόμνα Σαμίου, ο Κώστας Μανιουδάκης και πολλοί άλλοι.

Η εκπομπή πλαισιώνεται από τραγούδια που ερμηνεύει ο Ν. Ξυλούρης ενώ περιλαμβάνεται αρχειακό υλικό, όπως στιγμιότυπα από τη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου το 1978 στον Λυκαβηττό, αποσπάσματα από την παράσταση «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» (1973) και ηχητικά ντοκουμέντα από το πρόγραμμα της «Λήδρας».

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Σταύρος Στρατηγάκος
Έτος παραγωγής: 2004
Διάρκεια: 01:55:26

Η ανάρτηση του βίντεο εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής υλικού μεταξύ των Αρχείων ΡΙΚ-ΕΡΤ.

Πληροφορίες προγράμματος : ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ - ΠΑΠ ΤΕΣΤ

Επεισόδιο αφιερωμένο στη ζωή και το σημαντικό έργο του Γεωργίου Ν. Παπανικολάου μέσα από αφηγήσεις συγγενών του, τη σωζόμενη αλληλογραφία του και τις περιγραφές που αναφέρονται στην τεράστια σημασία του ερευνητικού και ιατρικού του έργου από ιστορικούς και επιστήμονες. Ειδική μνεία γίνεται στο ρόλο της συζύγου του Μάχης Μαυρογένους η οποία στάθηκε με αυτοθυσία στο πλευρό του ως συνεργάτιδα και ερευνήτρια.

Στην αρχή περιέχεται πρόλογος από τον σκηνοθέτη Λευτέρη Ξανθόπουλο, ο οποίος εξηγεί την αφορμή με την οποία ξεκίνησε την έρευνα για τον Γεώργιο Ν. Παπανικολάου. Ο χαράκτης και ζωγράφος Γιώργης Βαρλάμος μιλάει για τη μορφή του Γεωργίου Ν. Παπανικολάου και για την επιλογή του να τον απεικονίσει μαζί με τη σύζυγο και συνεργάτιδά του Μάχη Μαυρογένους. Ακολούθως παρουσιάζονται αποσπάσματα από τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του Γεωργίου Ν. Παπανικολάου στη γενέτειρά του, Κύμη Ευβοίας, καθώς και πλάνα από το πατρικό σπίτι αλλά και το σπίτι όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια.

Η ανιψιά του Γ. Παπανικολάου, Μαρία Κόκκορη, παραχωρεί εκτενή συνέντευξη κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρεται στα παιδικά, μαθητικά και φοιτητικά χρόνια του θείου της, τις οικογενειακές καταβολές και τα ενδιαφέροντα του Γεωργίου Ν.Παπανικολάου, για την κλασική μουσική και το βιολί, τη λογοτεχνία, τη δημοτική γλώσσα και την ιατρική επιστήμη. Η αφήγηση συμπληρώνει τις περιγραφές αυτές μαζί με πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό και γίνεται αναφορά στις σπουδές ιατρικής του Παπανικολάου στην Αθήνα και αργότερα στη Γερμανία όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Αντίστοιχα περιγράφεται ο γάμος του με τη Μάχη Μαυρογένους, η αναχώρησή τους για το Παρίσι και η παραμονή τους για ένα χρόνο στο Μονακό. Το ζευγάρι επιστρέφει στην Ελλάδα και ο Γεώργιος Ν. Παπανικολάου υπηρετεί ως έφεδρος ανθυπίατρος στον ελληνικό στρατό κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων. Με τη λήξη των πολέμων, και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 1913, εγκαθίστανται στις ΗΠΑ και τη Νέα Υόρκη, όπου του προσφέρεται μια θέση εργασίας στο παθολογικο-ανατομικό τμήμα του νοσοκομείου της Νέας Υόρκης. Το 1914 διορίζεται ως βοηθός ερευνητής στο τμήμα μαιευτικής του ιατρικού κολλεγίου Κορνέλ και το 1928 το ζεύγος παίρνει την αμερικανική υπηκοότητα.

Η πρώτη δημοσίευση των ερευνητικών μελετών του έρχεται το 1928, το 1939 δημοσιεύεται η έρευνα για την ανίχνευση του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας, το 1941 η ιατρική κοινότητα αναγνωρίζει την αξία της μελέτης του και το 1943 δημοσιεύεται η «Διάγνωση του καρκίνου της μήτρας από τα κολπικά επιχρίσματα» δημιουργώντας έτσι μια νέα ιατρική ειδικότητα: την αποφολιδωτική κυτταρολογία. Ο κυτταρολόγος Γιάννης Σιάνος και ο ιστορικός της ιατρικής Σπύρος Μαρκέτος, αναφέρονται στο έργο του Γεωργίου Ν. Παπανικολάου, τη σημασία του «Άτλαντα της αποφολιδωτικής κυτταρολογίας» και εξηγούν τον τρόπο με τον οποίο βοήθησε στην πρόγνωση και σωτηρία εκατομμυρίων γυναικών σε όλο τον πλανήτη από τον καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας. Η Μαρία Κόκκορη περιγράφει την καθημερινότητα του ζεύγους όπως την έζησε και η ίδια κατά τη διάρκεια της περιόδου που την φιλοξένησαν στις ΗΠΑ. Επίσης σχολιάζεται η αφοσίωση στην έρευνα και η εργασιομανία του Γεωργίου Ν. Παπανικολάου, αλλά και η επίδραση αυτού του χαρακτηριστικού στη σχέση του με τη σύζυγό του, ενώ ο Σπύρος Μαρκέτος υπογραμμίζει την ανάγκη να αναγνωρισθεί περαιτέρω και στην Ελλάδα η προσφορά της Μάχης Μαυρογένους στο ερευνητικό και επιστημονικό έργο του Παπανικολάου. Παρουσιάζονται πρωτοσέλιδα και άρθρα εφημερίδων από την επίσκεψη του ζεύγους στην Ελλάδα και γίνεται αναφορά στον αιφνίδιο θάνατο του Γεωργίου Ν. Παπανικολάου το 1962 στο Μαϊάμι. Στην αφήγηση περιλαμβάνεται και ανάγνωση αποσπάσματος από συνέντευξη της Μάχης Μαυρογένους από το 1970 στον αμερικανικό τύπο, που αναδημοσιεύθηκε μεταφρασμένη στο περιοδικό «Γυναίκα».

Το επεισόδιο παρουσιάζει σύντομο και χωρίς ήχο απόσπασμα κινηματογραφικής λήψης όπου διακρίνεται ο Γεώργιος Παπανικολάου εν ώρα εργασίας.

Έτος παραγωγής:2008
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Ξανθόπουλος
Διάρκεια:00:51:39

Η ανάρτηση του βίντεο εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής αρχειακού υλικού μεταξύ των Αρχείων ΡΙΚ-ΕΡΤ.

Πληροφορίες προγράμματος : ΠΡΩΤΕΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ

Είναι η περίοδος της καθιέρωσης του βραδινού ωραρίου για τις δοκιμαστικές τεχνικές εκπομπές του ΕΙΡ. Από εκείνη την περίοδο παρακολουθούμε πλάνα όπου εμφανίζονται εικονολήπτες, ειδικευμένοι τεχνικοί και άλλοι υπάλληλοι του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας να εργάζονται για την αναμετάδοση των πρώτων πειραματικών τηλεοπτικών εκπομπών. Περιήγηση στους χώρους και τον τεχνικό εξοπλισμό των τηλεοπτικών στούντιο, τα οποία στεγάζονταν στο κτήριο του ΟΤΕ επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Η τηλεπαρουσιάστρια ΕΛΕΝΗ ΚΥΠΡΑΙΟΥ εκφωνεί το πρόγραμμα των εκπομπών. Εικόνες από αναμεταδότες του τηλεοπτικού σήματος. Μέλη οικογένειας παρακολουθούν το τηλεοπτικό πρόγραμμα από οικιακό δέκτη. Ενήλικες και παιδιά, που δεν διέθεταν τηλεοπτική συσκευή, συγκεντρωμένοι έξω από προθήκες καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών παρακολουθούν με περιέργεια το νέο μέσο επικοινωνίας.

Χρονολογία: 19/3/1966
Παραγωγή: Γενική Διεύθυνση Τύπου και Πληροφοριών
Διάρκεια: 00:01:46:17

Η ανάρτηση του βίντεο εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής αρχειακού υλικού μεταξύ των Αρχείων του ΡΙΚ και της ΕΡΤ.

Πληροφορίες προγράμματος : ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ: ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

Η σειρά «ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ» στόχο έχει να μας εξοικειώσει με τα μουσικά ιδιώματα της Ελλάδας. Η εκπομπή παρουσιάζει το έθιμο Γενίτσαροι και Μπούλες στη Νάουσα την περίοδο της αποκριάς. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής μας δίνονται  πληροφορίες για τις ρίζες του εθίμου αλλά και για τους συμβολισμούς του. Ο φακός της εκπομπής ακολουθεί τους κατοίκους της Νάουσας σε όλες τις εκδηλώσεις του εθίμου.

Σκηνοθεσία  - Σενάριο: Ανδρέας Κ. Κούρτης
Διάρκεια:00:55:03

Η ανάρτηση του βίντεο εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής αρχειακού υλικού μεταξύ των Αρχείων του ΡΙΚ και της ΕΡΤ.

Πληροφορίες προγράμματος : 01/03/1959 Η κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της Κύπρου

Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ: Ταινία επικαίρων της Γενικής Διεύθυνσης Τύπου με θέμα την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της Κύπρου το 1959. Περιέχονται πλάνα από την ολοκλήρωση της πενταμερούς διάσκεψης του Λονδίνου τον Φεβρουάριο του 1959, την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στην Κύπρο, την επιστροφή στη Λευκωσία του εξόριστου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακάριου Γ’ και τον χαιρετισμό που απηύθυνε στον κυπριακό λαό.

Aπόψεις της Λευκωσίας. Βρετανοί στρατιώτες περιπολούν σε δρόμους της πόλης. Απόψεις στρατοπέδου συγκέντρωσης στην Κύπρο, όπου κρατούνται Κύπριοι συλληφθέντες από τις βρετανικές αποικιακές Αρχές. Ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Εθνικής Αμύνης Κωνσταντίνος Καραμανλής, συνοδευόμενος από τον Πρέσβη της Ελλάδας στη Μεγάλη Βρετανία Γεώργιο Σεφεριάδη, πρόκειται για τον νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη και αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ’ προσέρχονται στο Λάνκαστερ Χάουζ στο Λονδίνο προκειμένου να συμμετάσχουν στην πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό. Πολυάριθμοι δημοσιογράφοι βρίσκονται συγκεντρωμένοι έξω από το Λάνκαστερ Χάουζ. Μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ εξέρχεται από το Λάνκαστερ Χάουζ και απευθύνει χαιρετισμό προς το συγκεντρωμένο πλήθος. Ο Κ. Καραμανλής και ο Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Χάρολντ Μακμίλαν εξέρχονται από το Λάνκαστερ Χάουζ και επιβιβάζονται σε αυτοκίνητο. Άποψη του στρατοπέδου συγκέντρωσης στην Κύπρο. Οι κρατούμενοι, οι οποίοι απελευθερώνονται έπειτα από την υπογραφή της Συμφωνίας του Λονδίνου και την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της Κύπρου, εξέρχονται του στρατοπέδου, στην έξοδο του οποίου τους υποδέχονται συγγενείς και φίλοι. Οι απελευθερωθέντες κρατούμενοι διασχίζουν με αυτοκίνητα δρόμους της Λευκωσίας κρατώντας ελληνικές σημαίες, ενώ το συγκεντρωμένο πλήθος επευφημεί. Οι απελευθερωθέντες εισέρχονται για προσκύνημα στον ναό της Φανερωμένης. Άποψη του κτηρίου της Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Ιερείς προετοιμάζουν το γραφείο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, ο οποίος επιστρέφει στην Κύπρο έπειτα από τη λήξη της εξορίας του. Κόσμος που φέρει ελληνικές σημαίες σε δρόμο της πόλης. Εικόνες του αρχηγού της ΕΟΚΑ Γεώργιου Γρίβα (Διγενή) πωλούνται σε δρόμους της πόλης. Ελληνικά σημαιάκια κυματίζουν σε δρόμους της πόλης. Παραστάσεις του κυπριακού αγώνα τυπώνονται σε τυπογραφείο. Αψίδες στήνονται στη Λευκωσία και ελληνικές σημαίες αναρτώνται στο νέο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο και σε άλλα σημεία της Λευκωσίας ενόψει της άφιξης του Αρχιεπισκόπου Μακάριου Γ’.

Πλήθος κόσμου από διάφορες περιοχές της Κύπρου, κρατώντας ελληνικές σημαίες, συγκεντρώνεται στη Λευκωσία για να υποδεχτεί τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’. Ο Μητροπολίτης Κιτίου Άνθιμος, ο Βρετανός Κυβερνήτης της Κύπρου Σερ Χιου Φουτ, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Θεμιστοκλής Δέρβης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Λευκωσία Άριστος Φρυδάς, ο πατέρας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ Χριστόδουλος Μούσκος και άλλοι επίσημοι αναμένουν την άφιξη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Το αεροπλάνο στο οποίο επιβαίνει ο Αρχιεπίσκοπος προσγειώνεται στο αεροδρόμιο. Ο Σερ Χ. Φουτ εισέρχεται στο αεροπλάνο προκειμένου να υποδεχθεί τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ αποβιβάζεται στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, όπου τον υποδέχονται ο Μητροπολίτης Άνθιμος, ο Χ. Μούσκος και άλλοι επίσημοι. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ και ο Μητροπολίτης Άνθιμος επιβιβάζονται σε ανοικτό αυτοκίνητο και αναχωρούν από το αεροδρόμιο με προορισμό τη Λευκωσία. Κατά μήκος της διαδρομής, πλήθος κόσμου επευφημεί ζωηρά τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’.

Χρονολογία: 17/02/1959 - 01/03/1959
Παραγωγή: Γενική Διεύθυνση Τύπου
Διάρκεια:00:10:07

Η ανάρτηση του βίντεο εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής αρχειακού υλικού μεταξύ των Αρχείων του ΡΙΚ και της ΕΡΤ.

Πληροφορίες προγράμματος : ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

Η αναδρομή στο παρελθόν αρχίζει με αναφορά στον παππού της, δήμαρχο Αθηναίων, Σπύρο Μερκούρη, στη ζεστή σχέση που είχε μαζί του και η οποία καθόρισε την παιδική της ηλικία. Μιλά για τον πρώτο της μεγάλο έρωτα και συνεχίζει κάνοντας λόγο για τους ρόλους που υποδύθηκε στο θέατρο και στον κινηματογράφο, επιφυλάσσοντας ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο της Στέλλας στην ομώνυμη ταινία, σε σενάριο και σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη. Η υποψηφιότητα της ταινίας στο Φεστιβάλ Καννών το 1955 γίνεται η αιτία της γνωριμίας της με τον σκηνοθέτη Ζιλ Ντασέν, μέλλοντα σύζυγο και μέντορά της. Η Μελίνα σκιαγραφεί τη σχέση της μαζί του και παραδέχεται την τεράστια επιρροή που άσκησε στη ζωή και την καριέρα της. Επισημαίνει την αρωγή της τέχνης στην άσκηση της πολιτικής και παραθέτει παραδείγματα πνευματικών ανθρώπων που πολιτεύθηκαν.

Εξιστορεί τα βιώματά της από την εποχή της Δικτατορίας, μιλά για την αφαίρεση της ελληνικής της ιθαγένειας από το καθεστώς και αναφέρεται στην έντονη αντιδικτατορική δράση που ανέπτυξε στην Ευρώπη. Η παρουσία της Μελίνας στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας ως υπουργού Πολιτισμού υπήρξε από τις μακροβιότερες και η δράση της αξιομνημόνευτη. Η ίδια δεν διστάζει να μιλήσει για την περιπέτεια με την υγεία της και να αποκαλύψει τα προσωπικά της όνειρα και τους φόβους της για το μέλλον της Ελλάδας. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό συμπληρώνει την αφήγησή της, ενώ προβάλλονται αποσπάσματα από τις πρόβες των παραστάσεων «Ορέστεια» σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν και «Το γλυκό πουλί της νιότης» σε σκηνοθεσία Ζιλ Ντασέν, καθώς και από τις κινηματογραφικές ταινίες «Κυριακάτικο ξύπνημα» και «Στέλλα» σε σκηνοθεσία Μ. Κακογιάννη  και «Ποτέ την Κυριακή» σε σκηνοθεσία Ζ. Ντασέν.

Γνωστά τραγούδια, ερμηνευμένα με τον μοναδικό της τρόπο, ντύνουν μουσικά το αφιέρωμα. Παρατίθενται επίσης πλάνα από διαδηλώσεις, απεργίες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις οποίες πρωτοστάτησε η Μελίνα, καθώς και απόσπασμα από τη συνάντησή της με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο λίγους μήνες μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με πλάνα από την κηδεία της και το τεράστιο πλήθος του κόσμου που συνόδευσε τη σορό της τον Μάρτιο του 1994.

Διάρκεια: 01:07:11
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Σταύρος Στρατηγάκος
Έτος παραγωγής: 1994

Η ανάρτηση του βίντεο εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής αρχειακού υλικού μεταξύ των Αρχείων του ΡΙΚ και της ΕΡΤ.

Πληροφορίες προγράμματος : ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ

Η σειρά ντοκιμαντέρ «ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ» παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη (γενν. 1900 – πέθ. 1971) παράλληλα με το ιστορικό  και πολιτιστικό γίγνεσθαι της εποχής του. Παρατίθενται βιογραφικές πληροφορίες σχετικά με το οικογενειακό του δέντρο και την καταγωγή του από τη Σμύρνη, τον «χαμένο παράδεισο» που σημάδεψε τόσο τον ψυχισμό του ποιητή όσο και το έργο του. Γίνεται αναφορά στην λαμπρή επαγγελματική του σταδιοδρομία στο Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και στο γεγονός ότι η διπλωματική του ιδιότητα ερχόταν πάντα σε αντιπαράθεση με την ποιητική του φύση. Μνημονεύεται το περίφημο κείμενο της «Δήλωσης» κατά της χούντας των Συνταγματαρχών, παρ΄ όλο που επισημαίνεται ότι γενικά διατηρούσε  μετριοπαθή στάση απέναντι στις πολιτικές εξελίξεις. Κορυφαία μορφή της Γενιάς του ’30, ο Γιώργος Σεφέρης υπήρξε από τους πρωτεργάτες της νεωτερικής στροφής στην νεοελληνική ποίηση, που δέχτηκε την επίδραση του ευρωπαϊκού μοντερνισμού. Μέσα από την ανάλυση των πολιτικών ημερολογίων του φωτίζεται η πολιτική του φυσιογνωμία, ενώ μέσα από την ανάλυση ποιητικών συλλογών του, όπως η «ΣΤΡΟΦΗ» και το «ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ», αναδεικνύονται τα χαρακτηριστικά της ποίησής του, αλλά και η πορεία της εδραίωσής του ως εθνικού ποιητή. Στη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό με ιστορικά γεγονότα της εποχής, καθώς και πλάνα από τη βράβευση του μεγάλου Έλληνα ποιητή με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963.

Έτος παραγωγής: 1999
Σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς
Διάρκεια:00:37:18

Η ανάρτηση του βίντεο εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής υλικού μεταξύ των Αρχείων ΡΙΚ-ΕΡΤ.

Πληροφορίες προγράμματος : Η ΕΡΤ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ - ΘΕΑΤΡΟ ΔΩΔΩΝΗΣ

Στο πρώτο μέρος της εκπομπής γίνεται λόγος για την ιστορία και τη γεωγραφική θέση της περιοχής της Δωδώνης. Ακολουθούν πληροφορίες για την κατασκευή του θεάτρου, την αρχιτεκτονική του, τη χωρητικότητα και την ακουστική του ενώ παράλληλα γίνεται σύγκριση με το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Η αναφορά στην ιστορία του θεάτρου συνεχίζεται με έμφαση στις φθορές που αυτό έχει υποστεί με την πάροδο των χρόνων καθώς και στις εργασίες για την ανοικοδόμησή του. Προς το τέλος της εκπομπής ο αφηγητής μιλάει για τους μεγάλους αρχαίους Έλληνες τραγικούς ποιητές και το σπουδαίο έργο που παρέδωσαν. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρακολουθούμε αποσπάσματα από την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου "Ιππόλυτος" αλλά και στιγμιότυπα από την προετοιμασία των ηθοποιών πριν από την παράσταση καθώς και από τους θεατές στις κερκίδες του κατάμεστου θεάτρου.

Έτος παραγωγής: 1997
Σκηνοθεσία: Νίκος Γραμματικόπουλος
Διάρκεια: 00:22:15

Η ανάρτηση του βίντεο εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής υλικού μεταξύ των Αρχείων ΡΙΚ-ΕΡΤ.

Πληροφορίες προγράμματος : ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ - Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ - ΕΠ.001

Η σειρά ντοκιμαντέρ «ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ», καλύπτει την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, 1941-1944. Το πρώτο επεισόδιο ξεκινά από το πρωινό της 6ης Απριλίου 1941, ημέρα εκδήλωσης της ταυτόχρονης επίθεσης της Γερμανίας εναντίον της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας. Η προέλαση των γερμανικών δυνάμεων στο ελληνικό έδαφος θα ξεκινήσει από τα βόρεια σύνορα προς τη Θεσσαλονίκη (9 Απριλίου), θα συνεχισθεί σε συνεργασία με τις ιταλικές δυνάμεις για να καταλήξει στα νησιά του Αιγαίου (8 Μαΐου). Στο ενδιάμεσο διάστημα έχουμε την υπογραφή των δύο Πρωτοκόλλων Συνθηκολόγησης (20 και 23 Απριλίου) και την εδαφική κατάκτηση της Αθήνας (27 Απριλίου).

Στο επεισόδιο αναφέρονται η φυγή της ελληνικής κυβέρνησης, αρχικά στην Κρήτη, η ορκωμοσία της πρώτης κατοχικής κυβέρνησης, οι απαρχές της έκρηξης του πατριωτισμού, η άρνηση ορισμένων αξιωματικών να συνθηκολογήσουν, η πρόταση της επιλογής του ανταρτοπόλεμου, η συλλογή και απόκρυψη οπλισμού, η απόκρυψη και φυγάδευση Βρετανών αιχμαλώτων, η δράση των φοιτητών και οι εκδηλώσεις αυθόρμητης αντίστασης από τους Έλληνες, συμπάθειας προς τους συμμάχους και δολιοφθορών προς τον στρατό κατοχής. Το ντοκιμαντέρ διανθίζεται από τις μαρτυρίες των αγωνιστών - πρωταγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, τις πρωτότυπες συλλογές σπάνιων ή ανέκδοτων φωτογραφιών, τα κινηματογραφικά ντοκουμέντα, καθώς και από έγγραφο αρχειακό υλικό από τις γερμανικές Αρχές, που αποδεικνύει την Αντίσταση και από τη σκοπιά των κατακτητών.

Σκηνοθεσία: ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΟΓΙΑΖΟΣ
Έτος παραγωγής: 1987
Διάρκεια: 01:02:06

Η ανάρτηση του βίντεο εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής αρχειακού υλικού μεταξύ των Αρχείων του ΡΙΚ και της ΕΡΤ.

Πληροφορίες προγράμματος : ΘΡΗΝΟΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Με τη συνδρομή ψαλτών και χορωδίας ψάλλονται θρήνοι από τη Μικρά Ασία, τα Δωδεκάνησα, την Κύπρο κ.α., οι οποίοι  εμπνέονται από το θείο δράμα και τον επιτάφιο θρήνο της Παναγίας για τον μονογενή γιο της. Η εκπομπή κλείνει με την απαγγελία ενός σχετικού λαϊκού στιχουργήματος από τον Π. Μυλωνά και την ακόλουθη χορωδιακή του απόδοση.

Σκηνοθεσία: Ανδρέας  Κ. Κούρτης
Κείμενα - παρουσίαση: Παναγιώτης Μυλωνάς
Έτος παραγωγής: 1999
Διάρκεια: 00:30:59

Η ανάρτηση του βίντεο εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής αρχειακού υλικού μεταξύ των Αρχείων του ΡΙΚ και της ΕΡΤ.

Πληροφορίες προγράμματος : ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ

Επισημαίνεται ότι η επιβολή της χούντας ανέκοψε βίαια την πνευματική αναγέννηση της δεκαετίας του ’60 στην Ελλάδα, επιβάλλοντας μια αισθητική εθνικοπατριωτικών εξάρσεων και κακού γούστου. Ο Μίκης Θεοδωράκης, μαέστρος της πολιτιστικής άνοιξης που προηγήθηκε της χούντας, μιλά για το καίριο πλήγμα που κατέφερε το δικτατορικό καθεστώς στον πολιτισμό, καθιστώντας την «ασχήμια» κυρίαρχη σε κάθε έκφανση αυτού του τομέα. Ο καθηγητής Δημήτρης Μαρωνίτης  καταθέτει την προσωπική του μαρτυρία από την εποχή αναφερόμενος στη λογοκρισία των στρατοκρατών και στην αντίσταση των πνευματικών ανθρώπων. Πλάνα από τις γιορτές πολεμικής αρετής της χούντας στο Καλλιμάρμαρο, αλλά και από εκδηλώσεις όπως η Ολυμπιάδα Τραγουδιού, αποτυπώνουν την ακραία κακή έως φαιδρή αισθητική της χουντικής προπαγάνδας. Ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Φιλιππίδης  αναφέρεται στους οικιστικούς νόμους της δικτατορίας και στην επίπτωσή τους στη σημερινή εικόνα των ελληνικών πόλεων, ενώ ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος  μιλά για την τεράστια συμβολή των εξόριστων Ελλήνων του εξωτερικού στον αντιδικτατορικό αγώνα.     

Τις αφηγήσεις των καλεσμένων της εκπομπής πλαισιώνουν πλάνα αρχείου από γεγονότα της περιόδου. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται αποσπάσματα από το ανατρεπτικό σίριαλ «Εκείνος κι Εκείνος», μια από τις ελάχιστες φωτεινές στιγμές της ελληνικής τηλεόρασης, που έκανε τότε τα πρώτα της βήματα σε μια ζοφερή εποχή λογοκρισίας.

Σκηνοθεσία:  Ελισσαίος Βγενόπουλος
Έτος παραγωγής:  1997
Διάρκεια: 01:02:16

Η ανάρτηση του βίντεο εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής αρχειακού υλικού μεταξύ των Αρχείων του ΡΙΚ και της ΕΡΤ.