Blue Flower

Το αρχειακό υλικό αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΡΙΚ, παρέχοντας τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους για δωρεάν πρόσβαση.

ΑΡΧΕΙΑ ΡΙΚ - ΕΡΤ

ΑΡΧΕΙΑ ΡΙΚ - ΕΡΤ -
Loading the player...
Ακροάσεις : 743
Πληροφορίες προγράμματος : ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, βασισμένο σε κινηματογραφικά ντοκουμέντα επαγγελματιών οπερατέρ οι οποίοι κατέγραψαν με την κάμερά τους τα γεγονότα. Έλληνες κινηματογραφιστές και συνεργάτες ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων περιγράφουν σκηνές από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 όπως τις βίωσαν ως αυτόπτες μάρτυρες, τις συνθήκες κινηματογράφησης, τις τεχνικές δυσχέρειες, τις αντιξοότητες ως προς τη διοχέτευση του δημοσιογραφικού τους υλικού στο εξωτερικό, αλλά και τις συλλήψεις τους από το δικτατορικό καθεστώς και την κακοποίησή τους, όπως στην περίπτωση του ΝΙΚΟΥ ΠΑΤΣΑΒΟΥ, συνεργάτη της γερμανικής τηλεόρασης, ο οποίος ανεβασμένος στην κολώνα της πύλης του Πολυτεχνείου γκρεμίστηκε μαζί της με την είσοδο του τανκ.

Το κινηματογραφικό υλικό του ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει στιγμιότυπα από τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, το συγκεντρωμένο πλήθος και τα αντιδικτατορικά συνθήματα. Παρακολουθούμε το χρονικό των γεγονότων με εικόνες από το προαύλιο του Πολυτεχνείου και τους εσωτερικούς χώρους –αίθουσα του ραδιοφωνικού πομπού, αμφιθέατρα- συνεντεύξεις και δηλώσεις των φοιτητών σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, την πορεία των εργαζομένων και των σπουδαστών το πρωί της 16ης Νοεμβρίου αλλά και τη σκηνή την ίδια νύχτα της επέμβασης του στρατού και της εισβολής του τανκ, που κάλυψε ολλανδικό τηλεοπτικό συνεργείο από το απέναντι ξενοδοχείο. Περιέχονται επίσης, σκηνές που γυρίστηκαν κατ’ εντολήν της στρατιωτικής δικτατορίας -φιλμ Σινανίδη- από την έξοδο του τανκ από το Πολυτεχνείο λίγο μετά την εισβολή και από την επόμενη ημέρα της καταστολής της εξέγερσης και της κήρυξης του στρατιωτικού νόμου.

Μιλούν και σχολιάζουν τα πλάνα τους οι Σινάνης Σινανίδης, Β. Μάλλιος, Νίκος Πατσαβός, Κ. Βελογιάννης, Γιάννης Καλοβυρνάς, και ο Άλμπερτ Κουράντ. Την εκπομπή προλογίζει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Παπαναγιώτου ενώ στο τέλος βλέπουμε στιγμιότυπα από τον εορτασμό της 5ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Έτος παραγωγής: 1978

Κείμενα-συνεντεύξεις-παρουσίαση από το δημοσιογράφο Δ. Παπαναγιώτου

Επιμέλεια παραγωγής-σκηνοθεσία: Ηλ. Μασούρας

Διάρκεια: 00:49:28

Χρώμα: Ασπρόμαυρο

Η παρουσίαση του ντοκιμαντέρ εντάσσεται στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που υπογράφτηκε πρόσφατα μεταξύ ΕΡΤ και ΡΙΚ για ανταλλαγή προγράμματος και αρχειακού υλικού.

Πληροφορίες προγράμματος : Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΖΕΙ-Η ΔΙΑΦΥΓΗ

Στις 7 Δεκεμβρίου 1974 ο Πρόεδρος της Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, επιστρέφει στην μεγαλόνησο ύστερα από απουσία τεσσάρων και πλέον μηνών στο εξωτερικό. Μιας απουσίας, αποτέλεσμα του Πραξικοπήματος εναντίον του, το οποίο είχε διενεργηθεί από την Χούντα των Αθηνών και την ΕΟΚΑ Β΄ στις 15 Ιουλίου του ιδίου χρόνου. Η μακρά απουσία του Αρχιεπισκόπου συμπίπτει με τα υπόλοιπα τραγικά γεγονότα στην Κύπρο, την εισβολή της Τουρκίας, την κατάληψη του 40% του κυπριακού εδάφους και τον ξεριζωμό 200,000 Ελληνοκυπρίων από την γενέθλια γη. Ο Μακαριότατος παρακολουθεί την τραγωδία από μακριά, καταγγέλλει την ΄Αγκυρα από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και πραγματοποιεί σειρά επαφών στο Λονδίνο και την Αθήνα. Η ελληνική πρωτεύουσα είναι ο τελευταίος σταθμός του πριν από την επιστροφή του στην Κύπρο, όπου τυγχάνει παλλαϊκής υποδοχής, σαν σήμερα πριν από 42 χρόνια.

Με την ευκαιρία αυτή τα Αρχεία του ΡΙΚ και της ΕΡΤ παρουσιάζουν το ψηφιοποιημένο ντοκιμαντέρ του Αρχείου του ΡΙΚ «Ο Μακάριος ζει-η διαφυγή». Η παρουσίαση του ντοκιμαντέρ εντάσσεται στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ ΕΡΤ και ΡΙΚ για ανταλλαγή προγράμματος και αρχειακού υλικού. Το ντοκιμαντέρ, παραγωγής 17 Ιουλίου 1976, περιγράφει την διαφυγή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου κατά την επίθεση στο Προεδρικό Μέγαρο την ημέρα του Πραξικοπήματος. Μέσα από αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα από κοντά, περιγράφονται οι συνθήκες και η διαδρομή μέσα από την οποία απομακρύνθηκε ο Μακάριος από το Προεδρικό και κατέληξε στην Μονή Κύκκου και από εκεί στην Πάφο. Από ερασιτεχνικό ραδιοσταθμό της Πάφου έστειλε το μήνυμα προς τον κυπριακό λαό ότι είναι ζωντανός. Το ντοκιμαντέρ περιέχει σκηνές από το ιστορικό αρχείο του ΡΙΚ.

Παραγωγός: Αιμιλία Ορφανίδου
Παρουσίαση: Παύλος Παύλου
Διάρκεια: 00:56:10
Όλες οι ηλικίες 

Πληροφορίες προγράμματος : ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινώντας από την περιοχή της Θράκης, απ’ όπου παρουσιάζονται ήθη κι έθιμα της περιοχής, η κάμερα μας μεταφέρει στη συνέχεια στην  Ήπειρο, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τέλος στον Πόντο. Για κάθε περιοχή μιλούν αντίστοιχα οι Χρόνης Αηδονίδης, Λάμπρος Δρόσος Α΄αντιπρόεδρος Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, Παναγιώτης Γκούβας, υπεύθυνος Λαογραφικού Ομίλου “Ήλιδα”, Μανώλης Παττακός, υπεύθυνος Λαογραφικού Ομίλου “Κουρήτες”, Κώστας Αλεξανδρίδης, υπεύθυνος Ελ. Σωματείου “Μωμόγεροι”.  Σ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα κάλαντα από όλες της γωνιές της Ελλάδας ενώ η αφήγηση αναζητά τις ρίζες των εθίμων αυτών στους αρχαίους χρόνους.

Έρευνα-σενάριο-σκηνοθεσία: Σοφία Σφυρόερα

Διάρκεια: 42΄

Η ανάρτηση του βίντεο εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής αρχειακού υλικού μεταξύ των Αρχείων του ΡΙΚ και της ΕΡΤ.

Πληροφορίες προγράμματος : ΑΝΘΡΩΠΟΙ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ

Ο Δημήτρης Χορν, με αυτοκριτική διάθεση μιλάει για τον εαυτό του, το ξεκίνημα της θεατρικής του πορείας και τη σχέση του με το θέατρο. Αναφέρεται σε νέους καλλιτέχνες, σε αγαπημένα του πρόσωπα, αλλά και στις γυναίκες της ζωής του: τη Ρίτα Φιλίππου, την Έλλη Λαμπέτη και την Άννα Γουλανδρή. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, γίνεται αναφορά στην καλλιτεχνική του διαδρομή στο θέατρο και τον κινηματογράφο, παράλληλα με την προβολή δημοσιευμάτων στον Τύπο με αφορμή την είδηση του θανάτου του, που σκιαγραφούν το μέγεθος του υποκριτικού του ταλέντου. Αποκαλύπτονται επίσης πλευρές του χαρακτήρα του και πτυχές της ιδιωτικής του ζωής.

Ο ηθοποιός Άρης Λεμπεσόπουλος από το «Απλό» θέατρο μιλάει για την προσωπικότητα του Δημήτρη Χορν και για τη σχέση του μαζί του. Ακούγονται ηχητικά αποσπάσματα με τη φωνή του Μάνου Χατζιδάκι από τον πρόλογο της «Οδού Ονείρων» (1962), της Έλλης Λαμπέτη στο τραγούδι «Αγόρι μου που σαι μακριά», από τη «Γλυκιά Ίρμα» και του Δημήτρη Χορν που ερμηνεύει το «Ποιός το ξέρει».

Εκτός από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, στην εκπομπή προβάλλονται στιγμιότυπα από κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε ο σπουδαίος ηθοποιός όπως, η «Κάλπικη Λίρα» και «Μια ζωή την έχουμε» του Γιώργου Τζαβέλλα, το «Κυριακάτικο Ξύπνημα» του Μιχάλη Κακογιάννη, «Αλίμονο στους νέους» του Αλέκου Σακελλαρίου.

Σκηνοθεσία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
Αρχισυνταξία – παρουσίαση: ΣΕΜΙΝΑ ΔΙΓΕΝΗ
Διάρκεια: 00:53:48:00

Η ανάρτηση του βίντεο εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής αρχειακού υλικού μεταξύ των Αρχείων του ΡΙΚ και της ΕΡΤ.